11 răspunsuri de la Constantin Țuțu: Dacă spui “Stop!” sportului, încetezi să mai trăiești

La 30 de ani este văzut unul dintre cei mai buni sportivi din circuitul de K1 din Republica Moldova. Constantin Țuțu a făcut sport profesionist timp de zece ani, a participat la zeci de lupte, a câștigat șase centuri de campion mondial la KOK, K1 și a obținut Cupa Lumii.

Din decembrie 2014, Constantin Țuțu este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar recent a anunțat că se retrage din sportul profesionist pentru a se concetra mai mult pe cariera politică. Acest lucru nu-l împiedică să-și continuie antrenamentele cu regularitate și să ducă un stil de viață activ.

Luptătorul de K-1 și-a deschis propriul club sportiv cu scopul de a motiva tinerii să vină la sală, să facă sport și să obțină rezultate pe măsura eforturilor. Mai jos urmăriți cele 11 răspunsuri de la sportivul și deputatul Constatin Țuțu.

1. Pentru cei care mă cunosc sunt omul care știe să fie alături, la bine și la greu. Am depus efort de fiecare dată să păstrez o relație de prietenie, dacă ea a fost una reciprocă și sinceră.

2. Pasiunea mea pentru mișcare și sport a început în copilărie la vârsta de 9 ani. Am fost dedicat sportului, iar Muay-Thai-ul și Kickboxing-ul au făcut parte din viața mea, datorită unor oameni care mi-au marcat cariera – Serghei Cubîșev și Nicanor Trocin. Oameni de valoare din toate punctele de vedere, cu experiență și dedicație în tot ceea ce fac. Îi admir pentru experiența frumoasă pe care mi-au oferit-o la toate antrenamentele.

3. Atunci când fac sport mă gândesc la performanță. Cea care mi-a adus succesul în cariera mea , m-a făcut să devin un om disciplinat, responsabil și foarte hotărât. Alerg în fiecare zi câte 10 km și am antrenamente în sala de sport.

4. Legătura între pasiune și mișcare pentru mine este vitală. Dacă nu eram pasionat de mișcare n-aș fi ajuns niciodată campion. Cred că atunci când ești pasionat de ceea ce faci, rezultatele vin imediat. Trebuie doar să crezi în puterile proprii, să muncești în fiecare zi, să nu te mulțumești cu puținul, să înveți chiar și din propriile greșeli.

5. Sportivul pe care îl admir este Buakaw por Paramuk.

6. Atunci când nu am chef de mișcare … Nu cred să fi fost vreo zi în care mișcarea să nu fi existat. Am un regim foarte clar stabilit în privința antrenamentelor și sunt foarte rare cazurile în care nu ajung în sala de sport. În acest caz alerg prin parcurile din Capitală.

7. Trebuie să apropiem oamenii de sport, în special copiii pentru că asta le oferă o stare fizică bună, noi având la sala de sport Constantin Țuțu și un program special pentru copii, de la 15.30 la 17.00 în zilele de la luni, miercuri și vineri. Le-aș recomanda părinților să nu ignore acest aspect în dezvoltarea fizică copiilor. Acum trăim într-o perioadă digitalizată și e tot mai complicat să motivezi un copil să facă și altceva. Iată de ce, vă îndemn să diversificați activitățile, prin oferirea unui program interesant și util copiilor.

8. Voluntariatul în sport înseamnă să faci ceva fără să aștepti ceva la schimb. Iar eu am răspuns cu toată inima de fiecare data când am fost solicitat, fie să antrenez pe cineva, fie să acord ajutor material unor oameni care făceau sport, dar avea posibilități modeste. Mă implic și voi continua să încurajez și alți oameni să facă la fel.

9. Sportul nu are vârstă. El face parte din viața ta, atâta timp cât sănătatea este prioritatea ta. Dacă decizi să spui ”Stop!” sportului, practic nu mai trăiești. Oricât de puțină nu ar fi, mișcarea zilnică te ajută să fii energizat, în tonus și cu multă dispoziție.

10. Îi încurajez pe cei din jurul meu să facă mișcare, fiindcă știu care sunt beneficiile lui. Am avut în cariera mea sportivă niște scopuri bine definite. Mi-am asumat eșecurile și am mers până la capăt, având siguranța că succesul e de partea mea. Și așa s-a întâmplat.

11. Trebuie să mergi la Bucurie în Mișcare pentru că sportul îți poate schimba viața.